Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Erdkehlgraven skal ryddes

Miljø- og Fødevareministeriet og Københavns Kommune har indgået en aftale, der skal sikre, at der bliver ryddet op i de ulovlige anlæg og fartøjer i Erdkhelgraven.

Miljø- og Fødevareministeriet

Det har længe været et ønske at få ryddet Erdkehlgraven mellem Holmen og Christiania for de mange anlæg og fartøjer, som ligger ulovligt i vandet. Området kaldes også ’Fredens Havn’.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen og overborgmester i København, Frank Jensen, har nu indgået en aftale, som sikrer finansiering af en oprydning, såfremt ejerne ikke selv fjerner deres anlæg.

Skal være ryddet om 4 uger
Ejere af anlæggene i Erdkehlgraven har torsdag og fredag i denne uge fået et varsel om påbud om at fjerne deres både inden 4 uger. I alt drejer det sig om cirka 90 fartøjer, vrag og anlæg, der skal fjernes.

Sker det ikke, vil myndighederne påbegynde arbejdet med at få ryddet op i havnen.

- Min tålmodighed er brugt op. Derfor har jeg bedt Kystdirektoratet om at varsle nye påbud til anlæggenes ejere om, at de skal fjernes nu. Varslingen om påbuddene er allerede meddelt. Man kan godt betragte det som et ultimatum. Enten fjerner de selv anlæggene, eller også gør myndighederne, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. 

'Et voksende problem'
Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har længe efterlyst en løsning på problemerne i og omkring Erdkelgraven.

- Erdkehlgraven har i de seneste år været et voksende problem både socialt og miljømæssigt i form af skrald og møg. Derfor er jeg tilfreds med, at vi nu har fået banet vejen for en oprydning. Hovedparten af områdets beboere er socialt udsatte, og vores hjemløseenhed vil være klar med akut hjælp og vejledning til de beboere, der ønsker det i forbindelse med en rydning, siger overborgmester Frank Jensen.

De mange anlæg og fartøjer har ligget ulovligt opankret i Erdkehlgraven i flere år, og antallet er vokset med årene. Allerede i 2015 fik ejerne påbud om at fjerne de ulovlige forhold, men det blev ikke efterkommet. Mange af fartøjerne er sunkne eller forladte.

Oprydningen ventes at koste i omegnen af 25 mio. kroner. Udgifterne indeholder ud over selve den fysiske fjernelse af anlæg og fartøjer også udgifter til rådgivning og udbud, transport, opbevaring, skrotning og bortskaffelse af affald samt koordineringaf indsatsen.

Miljø- og Fødevareministeriet finansierer 15 mio. kroner af en eventuel oprydning, og partierne bag Københavns Kommunes budget har givet håndslag på at bidrage med 10 mio. kroner.