Finanslovforslag med fokus på velfærd, grøn omstilling og øget tryghed
Et bredt samarbejde giver mulighed for at skabe varige forandringer for Danmark. Det er der behov for, mens verden omkring os er i forandring. Danmark er heldigvis godt rustet. Med en stærk økonomi, et socialt sikkerhedsnet og en af verdens mest ambitiøse tilgange til den grønne omstilling. Samtidig er der områder, som regeringen vil prioritere og reformere for at skabe mere velstand, vækst og velfærd for Danmark som helhed – og for den enkelte. Regeringen fremlægger et finanslovforslag, hvor der investeres i velfærd, grøn omstilling og øget tryghed.
Regeringen, kommunerne og regionerne indgik i foråret 2024 den bedste økonomiaftale i mange år. Flere penge løser ikke alt. Men prioriteringen er et udtryk for, at regeringens vigtigste prioritet er det danske velfærdssamfund. At give mulighed for at investere i sundhedsvæsenet og den nære velfærd.
Med finansloven tager regeringen nu yderligere skridt for at styrke velfærden og understøtte den grønne omstilling. Således afsætter regeringen 400 mio. kr. årligt til en sundhedsramme og yderligere midler til sæsonvaccinationsprogram og sundhedsberedskab.
I foråret indgik regeringen også en historisk aftale, der vil omforme Danmarks areal. Realiseringen af ”Aftale om et Grønt Danmark” er en vigtig prioritering på årets finanslovforslag. Med finanslovforslaget følger regeringen bl.a. op på trepartsaftalen og afsætter ca. 2 mia. kr. i 2025 til den grønne omstilling og miljø.
Finansminister Nicolai Wammen siger:
Med det her forslag til finansloven investerer vi det, der er allervigtigst for danskerne. Den nære velfærd, grøn omstilling og tryghed. Det gør vi samtidig med, at vi fører en ansvarlig økonomisk politik, hvor vi nu har mulighed for at lette lidt på den økonomiske bremse.
Økonomiminister Stephanie Lose siger:
Årets finanslov løfter en række centrale dagsordener for regeringen. Vi giver et løft af velfærden og prioriterer danskernes tryghed, og viser samtidig igen, at velfærd og skattelettelser sagtens kan gå hånd i hånd, når regeringens personskattereform træder i kraft og sender 5 mia. kr. ud til danskerne. Vi afsætter også 300 mio. kroner til at genindføre håndværkerfradraget og 100 mio. kroner til at forhøje servicefradraget. Det kan være en håndsrækning til de danskere, som vil energirenovere eller klimasikre deres hjem, eller til børnefamilier, der kan få lidt ekstra luft i hverdagen med hjælp til f.eks. rengøring eller havearbejde.
Uddannelses- og forskningsminister og fungerende kulturminister Christina Egelund siger:
I for mange år har vores allermest udsatte været kastebolde mellem offentlige skriveborde. Med denne finanslov tager vi et vigtigt skridt mod at stoppe det tossede system. Det er præcis den grundlæggende nytænkning og innovation, vi kæmper for i regeringen, og som i øvrigt også gør sig gældende i forhold til den offentlige sektor. I årevis har vi talt om at få flere sygeplejersker uden at løse problemet. Derfor lægger regeringen nu kræfter i at etablere et større samarbejde med Indien og Filippinerne om at uddanne og tiltrække sundhedspersonale, så vores syge i fremtiden ikke risikerer at møde ind til en gabende tom patientstue. Det er ikke nemt, men det er nødvendigt for at sikre vores velfærdssamfund. Og tænk sig at vi kan gøre det i en finanslov, hvor vi også sætter gang i at tegne et nyt grønt Danmarkskort og endelig prioriterer vores iværksættere og kulturliv. Det er hverken rødt eller blåt – men det er hamrende godt.
Det brede samarbejde giver mulighed for at skabe varige forandringer for Danmark og videreudvikle velfærdssamfundet. Det er kernen af regeringens finanslovforslag for 2025.
Regeringen fortsætter med at levere på en række afgørende dagsordener. Det gælder særligt klimadagsordenen, velfærdssamfundet, erhvervslivet og danskernes tryghed.
Publikationer
Læs Et mere trygt, grønt og rigt Danmark - finanslovforslaget 2025
Læs hele finanslovforslaget 2025
Læs Opdateret 2030-forløb: Grundlag for udgiftslofter 2028
Læs Økonomisk Redegørelse, august 2024
Faktaark
Læs faktaarket Offentlige finanser og finanspolitik
Læs faktaarket Opdateret opgørelse af det finanspolitiske råderum
Læs faktaarket Regeringens oplæg til politisk prioriteret opgavebortfald på FFL25
Læs faktaarket Skøn for forbrugsvæksten og den offentlige beskæftigelse
Læs faktaarket Udvalgte prioriteter i forslag til finanslov for 2025
Læs faktaarket Prognosen i Økonomisk Redegørelse, august 2024