Nyhed

Danmark forstærker NATO-styrker med fregat og fire kampfly

Forsvarsministeriet

Danmark udsender i januar fregatten Peter Willemoes og fire F-16-kampfly til henholdsvis NATO's stående flådestyrke og til suverænitetshåndvævelse i Baltikum. Det sker for, at NATO har de nødvendige kapaciteter til rådighed til afskrækkelse i den nuværende sikkerhedspolitiske situation omkring Ukraine.

Danmark sender Fregatten Peter Willemoes, som er klar til indsættelse fra midten af januar og de fire F-16-kampfly lidt senere på måneden.

Det har regeringen besluttet efter rådføring med Det Udenrigspolitiske Nævn Det danske bidrag vil være under NATO's kommando, men vil have fokus på Baltikum.

Ruslands militære opbygning ved Ukraines grænser og hårde tone over for NATO fik i december NATO’s hovedkvarter til at anmode medlemslandene om styrker til at sikre, at alliancen har de nødvendige kapacitet til rådighed.

Danmark stiller med to bidrag, som er ønsket af NATO og kommer oven i hvad vi allerede stiller til NATO’s beredskaber. Det ene bidrag er fire F-16 kampfly, som tilbydes til Baltic Air Policing i tre måneder fra om få uger til og med marts. Flyenes opgave er at gennemføre suverænitetshævdelse over de baltiske lande, og er en opgave, som danske kampfly jævnligt har løst. 

Bidraget med fregatten Peter Willemoes, er til NATO’s stående flådestyrker, hvor vi ud over det allerede tilmeldte bidrag på tre måneder tilbyder en fregat i yderligere tre en halv måned.

”Det stærke og efterspurgte bidrag vi tilbyder NATO, når vi sender en fregat med 160 soldater og 4 F-16-kampfly og 70 mand. At der er et næsten samlet Folketing de står bag, er et vigtigt og klart signal,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Se nyheden på Forsvarsministeriets hjemmeside.