Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen II (2015-16)
Nyhed

Sådan foregår Folketingets åbning

I dag åbner Folketinget. Det er en dag fuld af traditioner. Her kan du læse om dagen, og du kan grave ned i tidligere statsministres åbningstaler.

Christiansborg Slotskirke, hvor gudstjenesten forud for Folketingets åbning finder sted. Foto: Colourbox.

Folketinget åbner altid den første tirsdag i oktober. Det er skrevet i grundloven.

Åbningen indledes med en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke kl. 10.00 om formiddagen for bl.a. alle medlemmerne af Folketinget og regeringen.

Herefter modtager Folketingets Præsidium medlemmerne af Kongehuset i Rigsdagsgården på Christiansborg. Det sker kl. 11.45.

Den kongelige familie er til stede i kongelogen i Folketingssalen, når aldersformanden, der er det længstsiddende medlem af Folketinget, åbner og leder mødet.

Det sker kl. 12, og i år er det igen Bertel Haarder, kirkeminister og kulturminister, der åbner mødet. Det har han gjort siden valget i 2011. Tidligere har bl.a. Svend Auken og Niels Helveg Petersen været aldersformænd.


Valg af formand
Første punkt på dagsordenen er valg af formand. Det er som regel et såkaldt fredsvalg, hvor et enigt folketing bakker op om valget af formand.

Derefter vælges fire næstformænd, der repræsenterer de største politiske partier i Folketinget. Formanden og de fire næstformænd udgør Folketingets ledelse - også kaldet Folketingets Præsidium.


Statsministerens åbningstale
Andet punkt på dagsordenen er statsministerens tale.

Statsministeren skal afgive en såkaldt redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger – populært kaldet åbningstalen.

Udover at redegøre for den aktuelle politiske situation indeholder talen en gennemgang af nogle af de lovforslag, som regeringen vil fremsætte det kommende folketingsår. Folketingets åbning markerer nemlig også starten på et nyt folketingsår.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Vi har samlet en række historiske åbningstaler her:
Poul Nyrup Rasmussens sidste åbningstale som statsminister i 2001 (lige efter terrorangrebene mod USA).

Anders Fogh Rasmussens første åbningstale som statsminister, 2002.

Lars Løkke Rasmussens første åbningstale som statsminister i sin første periode, 2009.

Helle Thorning-Schmidts første åbningstale som statsminister, 2012.


Åbningsdebatten
Åbningsdebatten, hvor folketingets medlemmer debatterer statsministerens tale, foregår ikke på selve åbningsdagen - men torsdagen umiddelbart efter.

I år foregår åbningsdebatten torsdag den 6. oktober kl. 10.00. 

(Kilder: Wikipedia og folketinget.dk)